Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

NEJČASTĚJŠÍ MÝTY PŘI NÁKUPU DIAMANTŮ


Nákup diamantů nebo diamantových šperků může být pro nezkušeného kupujícího velmi často složitou a také stresovou situací. Obzvláště při nákupu on-line, kdy není možné klást obchodníkovi přímé otázky z očí do očí. Přesto, že doba pokročila a technologie umožňují stále jednodušší komunikaci i v internetovém prostředí, existuje celá řada dezinformací, které nákup těchto výjimečných drahokamů zbytečně komplikují. Pojďme se podívat na výčet těch nejčastějších, jež byste měli před samotným nákupem znát.

Mýtus č. 1: Krvavé diamanty jsou na trhu stále dostupné

Označení „krvavé“ nebo „konfliktní“ se používá v případě diamantů těžených nucenými pracovníky za velmi špatných životních podmínek. Takto vytěžené drahé kameny pak využívají zkorumpované vlády k financování aktivit, které je udrží u moci. Většina zákazníků se o krvavých diamantech dozvěděla ze stejnojmenného filmu z roku 2016. Konflikt v Sierra Leone jež je ústředním motivem filmu, je však inspirovaný událostmi z 80. let minulého století.

Opatření diamantového průmyslu proti obchodu s krvavými diamanty začala vznikat v roce 2000, aby následně roku 2003 vstoupil v platnost Kimberleyský proces. Tento certifikační program si bere za cíl sledovat pohyb surových diamantů z dolu až na diamantový trh a tím zajistit, aby se konfliktní diamanty nedostaly do globálního obchodu.

krvavé nebo konfliktní diamanty

Přesto, že žádný certifikační program není absolutně dokonalý, odhaduje se, že země, které jsou součástí Kimberleyského procesu, představují přibližně 99,8 % celosvětové produkce surových diamantů. Kromě této politické dohody pak obchodníci často dodržují své interní předpisy, kterými se zavazují nakládat pouze s bezkonfliktními diamanty.

Společnost VVDiamonds s.r.o. navíc při obchodu se svými dodavateli vždy požaduje písemně garantovaný nekonfliktní původ diamantů.

Mýtus č. 2: Všechny diamanty jsou stálé

Mnoho lidí se setkalo se slovním spojením “diamanty jsou věčné”, a tato fráze již také dostatečně zevšedněla. Kde se tato myšlenka vzala? Jedná se o reklamní slogan těžařské společnosti De Beers z roku 1947, kterým propagovala diamantové zásnubní prsteny. Jejím hlavním sdělením má být fakt, že krásu diamantů bude lidstvo obdivovat za každé situace, ale také skutečnost, že diamant patří mezi nejtvrdší přírodní materiál.

Mohsova stupnice tvrdosti

Na Mohsově stupnici tvrdosti, která je rozdělena do škály o deseti bodech, dosahují diamanty jako jediný přírodní materiál nejvyšší možné hodnoty 10. Skóre této stupnice je navíc logaritmické, což znamená, že diamant je ve skutečnosti desetkrát tvrdší než druhý nejtvrdší přírodní materiál korund (rubín nebo safír).

Co přesně definuje tato tvrdost?

Pokud bychom se měli vyjádřit co nejpřesněji, Mohsova stupnice měří odolnost materiálu vůči mechanickému poškození. Diamant tudíž můžeme poškrábat pouze jiným materiálem stejné tvrdosti, tedy dalším diamantem.

Struktura diamantu však nemusí být celistvá

Jednou z nejdůležitějších vlastností čirých diamantů je jejich čistota. Jedná se o úroveň (množství) nečistot přírodního původu uvnitř i vně diamantu. Ty mohou dokonce ve velmi nízkých stupních kvality ovlivňovat jeho další vlastnosti. Nejen, že tak v některých případech můžeme inkluze pozorovat pouhým okem. U čistoty o stupních ”Included 2 a Included 3” mohou mít charakteristické vady vliv na celkovou soudržnost diamantu. Ten se po dobře umístěném úderu může snadno rozpadnout na menší fragmenty.

rozdíl v čistotě diamantů

VVDiamonds proto doporučuje nákup diamantů, jejichž čistota odpovídá minimálně stupni I1 a diamanty o nižších stupních čistoty ani do své nabídky nezařazuje.

Mýtus č. 3: Na kvalitě brusu nezáleží

Většina diamantů je klasifikována pomocí ověřeného systému, vyvinutého Americkou gemologickou laboratoří (GIA) v roce 1953. Tento systém posuzuje kvalitu diamantů hodnocením čtyř základních vlastností (4C):

Od zavedení tohoto systému diskutovalo mnoho spotřebitelů o tom, které výše uvedené vlastnosti jsou z pohledu běžného zákazníka nejvíce důležité. Hmotnost, barva a čistota jsou vlastnosti, které často dokáží elementárně definovat i běžní spotřebitelé. Nejnižší priorita tak ve finále připadá na kvalitu brusu, tedy parametr, jež je pro většinu zákazníků příliš složitý.

Hodnocení brusu vypovídá o kvalitě zpracování proporcí, finálního leštění a symetrii diamantu, které mají v důsledku obrovský vliv na jeho celkový jas a lesk. Kvalita brusu se nejčastěji udává v následujících stupních:

  • Excellent (excelentní),
  • Very Good (velmi dobrý),
  • Good (dobrý),
  • Fair (uspokojivý),
  • Poor (slabý)

Lze tedy hodnocení brusu považovat za nejméně důležité?

Rozdíl ve zpracování brusů diamantů

Odborníci se shodují, že volba vysoké kvality brusu má zásadní dopad na celkový dojem ze zakoupeného diamantu. Nehledejte v tom nic složitého. Pokud si chcete být jistí tím, že diamant bude disponovat dostatečně silnou brilancí (jas), dokonalou jiskrou (bílé záblesky) a ohněm (barevné záblesky), vybírejte stupně od hodnoty Good a výš. Diamanty s hodnocením Fair a Poor mohou působit tmavě a bez života, nehledě na jejich hodnocení barvy nebo čistoty.

Mýtus č. 4: Fluorescence je nežádoucí

Přibližně třetina všech přírodních bezbarvých diamantů, vykazuje určitý stupeň fluorescence, když je drahokam vystaven ultrafialovému záření (UV). Ta se projevuje tak, že daný diamant nejčastěji fluoreskuje modrou barvou o určité intenzitě. Každého tak logicky napadá otázka, zda to má vliv na jeho celkový vzhled.

Jak se ukázalo z řady studií, ve většině případů nelze pozorovat za běžného denního světla žádný rozdíl v barvě diamantu s fluorescencí a bez ní. Většina diamantů s fluorescencí vykazuje nepatrnou až střední intenzitu, jejíž projevy prakticky nelze za denního světla pozorovat. Nuance v odstínu jsou tak minimální, že jsou obtížně zjistitelné dokonce i pro odborníky.

Rozpoznáte diamant s fluorescencí?

Rozdíl ve fluorescenci diamantů

(Správné odpovědi naleznete na konci článku)

Samozřejmě pokud chcete drahokam, který v přítmí a přítomnosti UV světel září, diamanty se silnou fluorescencí jsou pro Vás jako stvořené.

Mýtus č. 5: Certifikát je garancí kvality

Výběr přírodního diamantu by měl být již od samotného počátku v souladu se správnou volbou certifikátu. Určitá jistota při nákupu diamantů je pro naprostou většinu zákazníků nutností, ovšem není certifikát jako certifikát. Mimo posudků vystavených gemologickou laboratoří, se stále můžeme setkat s takzvanými firemními certifikáty. Ve zkratce se jedná o posouzení kvality diamantu vytvořené samotným prodejcem. Málokterý ze zákazníků si však uvědomí, že i nepatrný rozdíl v kvalitě konkrétního parametru diamantu, může mít podstatný vliv na jeho celkovou hodnotu.

GIA - certifikát velký

Prodejce, osobně tvořící posudek k diamantu, se tak pouští na opravdu velmi tenký led. Protože v důsledku nerozhoduje jen o kvalitě diamantu, ale také o jeho ceně. Hodnocení diamantů je navíc velmi sofistikovaný proces, který by měly provádět jen profesionální instituce, tedy gemologické laboratoře.

Zužte výběr na ověřené mezinárodní laboratoře

Ani certifikát vydaný gemologickou laboratoří nemusí být 100% zárukou. Většina obchodníků dnes vyžaduje/nabízí mezinárodní certifikáty, tedy posudky od ověřené gemologické laboratoře, jež má své pobočky situovány po celém světě. Mezi ty nejvýznamnější patří:

Jedině takový diamant je konečný spotřebitel schopný obchodovat bez výrazných komplikací, a to po celém světě.

Proč je certifikace důležitá, dokazuje i následující obrázek, kde můžete vidět diamant maximálně možné kvality D/IF v porovnání s diamantem mnohem horších parametrů M/VS2. Cenový rozdíl diamantu vpravo je přitom až 11x vyšší než v případě jeho protějšku.

Porovnání kvality diamantů

S případnými těžkostmi by také měli kupující počítat během nákupu certifikovaných diamantů prostřednictvím aukčních platforem nebo u prodejců nabízejí certifikáty od lokálních laboratoří.

V prvním případě je možné narazit na velké množství certifikátů vystavených pochybnými laboratořemi, které se tváří jako mezinárodní, ale jejich hodnocení je přinejmenším nedůvěryhodné. Tyto certifikáty se často snaží svým vzhledem a použitými barvami působit jako hodnocení renomovaných laboratoří, aby zmátly spotřebitele.

U druhého případu je situace odlišná. Nevylučujeme fakt, že lokální laboratoř je schopna svým klientům dodat kvalitní posudek, problém ovšem nastává během situace, kdy se takový diamant snaží jeho majitel zpeněžit. Kvůli certifikátu vystavenému lokální gemologickou laboratoří je diamant za hranicemi dané země prakticky neprodejný, protože není znalý na mezinárodní úrovni, a tedy v něj ani eventuální kupci nebudou mít důvěru.

Mýtus č. 6: Osazení diamantu znehodnotí jeho kvalitu

Často se můžeme setkat s postojem našich klientů, kteří mají obavy z degradace kvality diamantu tím, že jej nechají osadit do zlatého nebo platinového šperku. Jak jsme již uvedli u mýtu č. 2, diamant je nejtvrdší materiál, a tudíž při jeho osazení, žádné velké nebezpečí nehrozí.

zásnubní diamantový prsten ze žlutého zlata

V případě našich modelů, je klenotnická práce uzpůsobena tak, aby šel diamant vždy bezpečně ze svého uložení vyjmout a tedy i případně zpeněžit jako neosazený. Na kvalitě diamantu deklarované mezinárodním certifikátem se během tohoto procesu nic nemění.

Závěrečné shrnutí

Při výběru diamantu svépomocí se možná setkáte s dalšími mýty nebo nezodpovězený otázkami, kvůli kterým budete zbytečně váhat. Obraťte se proto přímo na nás a my Vám pomůžeme vybrat takový diamant, který bude 100% splňovat Vaše předpoklady. Následující fakta, by Vás však trápit nemusela.

1. Diamanty v nabídkách ověřených prodejců nejsou zatíženy žádnou neetickou situací.
2. Vybírejte diamanty dostatečně kvalitní čistoty.
3. Mějte minimální požadavek na zpracování brusu ve stupni Good.
4. Fluorescence nemá na většinu diamantů znatelný vliv.
5. Žádejte vždy certifikát od mezinárodní gemologické laboratoře.
6. Kvalita diamantu zůstane po osazení do šperku zachována.

Odpovědi k fluorescenci

1. Bez fluorescence.
2. Střední fluorescence.
3. Velmi silná fluorescence.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?