JAK ČÍST V CERTIFIKÁTU NA DIAMANT

Mnohým z Vás nemusí být jasné, jak se v certifikátu na diamant zcela vyznat. Ve správném pochopení veškerých údajů v certifikátu by Vám měl pomoci tento článek.

Pro ilustraci jsme zvolili certifikát Gemological Institute of America, avšak struktura jiných mezinárodně uznávaných certifikátů je velmi podobná.


V důsledku digitalizace není od roku 2023 pravidlem, že k mezinárodně certifikovanému diamantu obdrží zákazník klasický papírový certifikát viz příklad níže. Pro čiré diamanty do hmotnosti 1.00ct vydává GIA také plně digitální verze certifikátů, ke kterým je přístup skrze speciální mobilní aplikaci nebo webové rozhraní GIA Report Check.

Vybraní obchodníci ovšem k těmto diamantům vydávají speciální přístupové karty se základními informacemi 4C, číslem certifikátu a QR kódem propojující klienty s jejich digitálním certifikátem. Informace uvedené v nich jsou totožné jako v předchozích papírových verzích.


Fotografie certifikátu:

 

Certifikát si za pomoci několika obrázků bod po bodu vysvětlíme. 

Levá strana certifikátu

  • GIA DIAMOND GRADING REPORT značí, že se jedná o přírodní diamant. Tuto informaci naleznete na každém mezinárodně uznávaném certifikátu, avšak umístění tohoto údaje se mezi jednotlivými certifikáty liší.
  • March 03, 2016 - datum vydání certifikátu
  • GIA Report Number - každý mezinárodně uznávaný certifikát má své unikátní číslo, podle kterého lze například online verifikovat na webových stránkách laboratoře.
  • Shape and Cutting Style neboli Tvar diamantu - v daném případě se jedná o kulatý briliant.
  • GRADING RESULTS popisuje základní parametry diamantu. Vysvětlení jednotlivých stupňů naleznete "zde".
  • Carat Weight - Hmotnost diamantu uvedena v karátech (základní měrná jednotka hmotnosti drahých kamenů). 1 karát odpovídá 0,20gramu.
  • Color Grade -
  • Barva diamantuClarity Grade -
  • Čistota diamantuCut Grade (=Proporce) diamantu vypovídá o úrovni kvality vybroušení.
  • ADDITIONAL GRADING INFORMATIONS udávají dodatečné informace k hodnocení diamantu. 
  • Polish informuje o lesku diamantu, na který má vliv preciznost vyleštění.
  • Symmetry vypovídá o symetrii diamantového brusu tj. shoda velikostí plošek, jednotlivých úhlů diamantu apod.
  • Fluorescence popisuje reakci diamantu na ultrafialové záření.
  • Inscription (s): informuje o laserovém číslování diamantu.
  • Comments: další poznámky k diamantu. Nejčastěji slouží k podrobnějšímu popisu čistoty diamantu či upozornění na dodatečné technologické úpravy diamantu viz. obrázek:

Technologicky upravené ani syntetické diamanty VVDiamonds svým zákazníkům nenabízí.

 

 

 

 

Střední část certifikátu

Proportions doplňuje informace na základě kterých byl stanoven Cut Grade / Proporce. Jedná se o rozměry a úhly jednotlivých plošek. Pro neodborníka je velmi obtížné až nemožné se v těchto datech vyznat, a proto certifikát kvalitu výbrusu komentuje na základě těchto údajů slovně. V současnosti se laboratoř GIA od ostatních laboratoří odlišuje tím, že nákres diamantu odpovídá skutečným proporcím diamantu (Profile to actual proportions). U ostatních laboratoří je zatím zobrazen pouze ilustrační nákres diamantu s přesnými údaji.

 

Clarity Characteristics znázorňují inkluze v diamantu, na základě kterých byl stanoven parametr čistoty diamantu. Každý typ inkluze má navíc svůj symbol, který je vysvětlen pod diagramem. Laboratoře zpravidla zakreslují zásadní vady diamantu směrodatné pro určení čistoty. Červeně značené jsou vnitřní vady diamantu a zeleně vady na povrchu diamantu. Velikost inkluzí je orientační a nevypovídá zcela o jejich přesné velikosti.

 

V případě nejasností jsme Vám vždy rádi k dispozici (tel.: 00420 721 639 954; e-mail: podpora@vvdiamonds.cz).

Vybrané produkty


0.50ct E/VVS2 s GIA certifikátem
40 365 Kč bez DPH

0.53ct F/IF s GIA certifikátem
49 808 Kč bez DPH

1.02ct 5PR (Fancy Intense Pink)/I1 s ARG certifikátem
16 500 000 Kč bez DPH

2.65ct Fancy Brown Yellow/I1 s GIA certifikátem
141 600 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Sedm věcí, které byste měli vědět o čistotě diamantu
CELÝ ČLÁNEK >

Fluorescence diamantů
CELÝ ČLÁNEK >