Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

POKLAD VYDANÝ AUSTRALSKOU PŘÍRODOU


Před více jak třiceti lety jen malá hrstka lidí věřila, že Austrálie skrývá jedno obrovské diamantové tajemství a už vůbec nikdo nemohl předvídat, že tím tajemstvím jsou nejvzácnější drahokamy na celém Světě – Růžové diamanty z dolu Argyle.

Dnes jsou tyto nesmírně vzácné přírodní minerály synonymem luxusu a svou hodnotou se rovnají historickým pokladům, nejcennějším sběratelským kusům a nejznámějším uměleckým dílům.

růžové diamanty z dolu Argyle

Okénko do historie

Po celá staletí byly růžově zbarvené diamanty těmi nejvyhledávanějšími drahými kameny na celém Světě, a to z velmi prostých důvodů. Jejich samotný fyzický vzhled je doslova fascinující a skutečnost, že jsou prakticky nedostupné z jejich majitelů utvářela ty nejvýznamnější osoby společnosti. Už před stovkami let byly růžové diamanty symbolem nesmírného bohatství a tehdejší vládcové investovali obrovské částky, ale i lidské životy, aby i oni je mohli zařadit do svých sbírek.

Růžové diamanty z dávné historie jsou často známé pro své neuvěřitelné kombinace faktů a legend, takže současní badatelé a sběratelé mají velmi náročný úkol nalézt v jejich minulosti skutečný příběh.

Diamant Agra

Jedním z prvních zaznamenaných růžových diamantů, které známe, je diamant Agra, jehož název je odvozen podle domova slavného Tádž Mahalu města Ágra. To bylo v roce 1526 obsazeno prvním císařem Mughalské říše Baburem, který k velkému překvapení ušetřil život původnímu vládci města Rajahovi z Gwalioru a celé jeho rodině výměnou za dary klenotů a drahých kamenů. Mezi nimi byl i růžový diamant dnes nesoucí název po městě, kde poprvé v “účetních spisech” zaznamenali jeho polohu.

tři růžové diamanty z dolu Argyle

Tím ovšem bohatá historie diamantu Agra ani zdaleka nekončí. Příběh tohoto diamantu zahrnuje královské rodiny, intriky, několik válek, pašování, zakopaní, soudní spory a jako poslední i rekordní dražby. S velkou nadsázkou se dá také říct, že tento diamant započal doposud známou historii růžových diamantů, které byly od té doby vyhledávány královskými rodinami po celé generace.

Objevení dolu Argyle přepsalo historii

Do doby zahájení těžby v australském dole Argyle, byly nálezy růžových diamantů jen velmi sporadické a nahodilé. Do roku 1983 prakticky neexistovalo jediné místo na Světě, kde by se tyto drahé kameny objevily opakovaně v krátkém časovém úseku. Nálezy byly navíc často velmi špatných kvalit, a tak byl trh s těmito skvosty téměř nedostupný.

Mapa dolu Argyle v Austrálii

Důl Argyle se nachází v lokaci zvané Kimberley v daleké severovýchodní oblasti západní Austrálie a do roku 2020 byl největším světovým producentem diamantů. Důl leží letecky asi 550 km jihozápadně od Darwinu. Jedná se o oblast, která je velmi odlehlá, drsná a horká. V období dešťů od října do března čelí místní vysokým teplotám přesahujícím až 40 °C.

Kvalita se kterou nikdo nepočítal

K obrovské změně došlo v již zmíněných osmdesátých letech minulého století, kdy důl Argyle začal soustavně produkovat velmi limitované množství vzácných diamantů růžové barvy. Pro mezinárodní diamantový trh to byla obrovská rána z čistého nebe, jež celosvětově vyvolala bezprecedentní vzrušení, které v podstatě trvá dodnes.

Australský důl Argyle vlastněný společností Rio Tinto na trh přinesl růžové diamanty takových kvalit a odstínů, které do té doby byly jen ve velmi omezených sbírkách králů, vládců a těch nejbohatších osob Světa.

Najednou si je mohl dovolit vlastnit “každý”, kdo na ně v danou chvíli měl prostředky. Vzácnost, jedinečnost a omezená nabídka, jsou jedny z faktorů, které vedly k velmi silnému zhodnocení těchto výjimečných drahokamů, a které jejich hodnotu posilují i v současné době.

růžový diamant z dolu Argyle

  • zarovka

    Výjimečný mezi výjimečnými

    Důl Argyle byl v minulosti známý nejen díky nálezům svých unikátních růžových diamantů. Vytěžit se v něm podařilo také barevné diamanty unikátní fialové a modré barvy. Tyto nálezy byly ale tak výjimečné, že netvořily ani pouhé 1 % z portfolia na každoroční výroční aukci těch nejprestižnějších kusů “Argyle Pink Diamonds Tender”.


Trh s růžovými diamanty

Přesto, že struktura všech přírodních diamantů je sobě velmi podobná, pouhá charakteristika jejich barvy je činí natolik odlišnými, že růžové diamanty, ale i ostatní “fancy” barvy, mají svůj vlastní trh. Ten je zcela postaven mimo trh s bílými (čirými) diamanty, a přesto, že se zdánlivě jedná o velmi příbuzné světy, prakticky je lze porovnat jen stěží.

Růžové diamanty z australského dolu Argyle

Rarita růžových diamantů má za následek v posledních desetiletích strmý vývoj jejich hodnoty směrem vzhůru, zatímco vývoj bezbarvým diamantů je spíše pozvolný a mírně rostoucí. Není se čemu divit, vždyť z údajů dat společnosti Rio Tinto, připadalo na 20.000.000ct vytěžených čirých diamantů v dole Argyle méně než 1 % diamantů růžové barvy.

Hodnota růžových diamantů

V současné době je tak hodnota růžových diamantů průměrných kvalit (zahrnujících nálezy i mimo důl Argyle) až 20x vyšší než cena jejich čirých ekvivalentů. Toto srovnání však může být velmi zavádějící, protože na rozdíl od bílých diamantů, které jsou odstupňovány na základě všech významných parametrů, cena růžových diamantů je v největší míře určena “živostí” jejich odstínu.

Porovnání čirých a barevných diamantů

Za posledních třicet let se poptávka po australských růžových diamantech vyvíjela v nezmenšené míře. Na straně druhé existuje spoustu okolností ze strany nabídky, které dostupnost vzácných růžových diamantů, ale i dalších skupin ještě více omezí nebo již omezily.

  • Soustavně klesá dostupnost nerostných surovin.
  • Průzkum nových nalezišť je velmi omezen.
  • Překážky pro vstup do těžby diamantů jsou relativně velmi vysoké.
  • JIž neexistuje stabilní zdroj, kde by se růžové diamanty těžili.

Více jsme se o tom rozepsali v článku: Nález posledního diamantu se blíží

Ukončení těžby v dole Argyle a jeho dopad

Do roku 2020, tedy po celý životní cyklus australského dolu, hodnota růžových diamantů soustavně narůstala. S úspěchem vzdorovala vlivům různých ekonomických cyklů a získala pozornost bohatých investorů, kteří jejich nákupem dodnes úspěšně diverzifikují svá portfolia.

Australský důl Argyle

O ukončení těžby jsme Vás informovali zde: Rio Tinto končí s těžbou v proslulém dole

Poptávka po těchto unikátech i přes ukončení jejich těžby stále sílí a diamantoví obchodníci, tak s logikou očekávají další kladný vývoj jejich hodnoty. Za posledních 15 let překonaly růžové diamanty ve svém růstu prakticky všechny stabilní třídy známých aktiv. Vedli si lépe než akciové trhy, nemovitosti, ale i jim nejbližší drahé kovy.

FCRF 2020 cenový index růžových diamantů

Na uzavření dolu Argyle bylo upozorněno s dostatečným předstihem, a tak se v nejbližší době pravděpodobně nedočkáme nějakého šokového růstu cen růžových diamantů. V příštích letech ale budeme zcela jistě pozorovat silný tlak, který se začne projevovat mírou jejich klesající dostupnosti.

Nabídka je omezená, ale stále dostupná

Rádi byste využili současné výhodné situace a investovali do diamantů z tohoto slavného dolu? S námi máte jedinečnou a možná i jednu z posledních příležitostí!

čtyři růžové diamanty

Vstupte do naší speciální nabídky na: Ruzovediamanty.cz – Během jejich výběru Vám budeme vždy plně k dispozici.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?