Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

POUZE 1 DIAMANT Z 10,000KS JE BAREVNÝ


Jak již název napovídá, barevné diamanty jsou vzácnější než diamanty bezbarvé a zároveň jsou nejvzácnějšími drahokamy na světě. Barevné diamanty se v přírodě vyskytují ve všech barevných odstínech i jejich kombinacích, avšak některé jsou nesmírně vzácné.

Jaké barvy jsou nejvíce ceněny? Čím se od sebe odlišuje investice do barevného a bezbarvého diamantu? Může být barva diamantu uměle vytvořena? Na tyto otázky Vám níže nyní odpovíme.

Sytost barvy diamantu a odstín

U barevných diamantů hraje při určení hodnoty prim sytost barvy a její odstín. U bezbarvých diamantů jsou nejvíce ceněny naopak diamanty bez jakéhokoli zabarvení. Míra zabarvení se hodnotí písmeny abecedy, kdy nejvíce čirou barvou je stupeň D a postupně až do písmene Z se diamant zabarvuje buďto do žluté nebo hnědé barvy, s tím klesá i hodnota daného diamantu.

Barevné přírodní diamanty

Tam, kde končí abeceda, začíná stupnice barevných diamantů označována jako Fancy. Vliv na cenu diamantu dle míry sytosti barvy je u barevných diamantů přesně opačný. Čím je barva diamantu sytější a jasnější, tím stoupá diamant výrazně na své hodnotě. Nejhodnotnější diamanty jsou červené, modré a růžové barvy. Více se dočtete ve článku: hodnocení barevných diamantů

Ceny barevných diamantů

Jak již bylo zmíněno v předchozím článku, cena bezbarvých diamantů se řídí dle mezinárodně uznávaného ceníku Rapaport. Sestavení tohoto ceníku je možné, neboť možných kombinací barvy (D-M) a čistoty (IF-I3) je v dané váhové kategorii „pouze“ 110. Barevné přírodní diamanty mají mnohonásobně více barevných kombinací, neboť se jednotlivé barvy mezi sebou prolínají, mají odlišnou sytost či distribuci barvy apod. V knize Fancy Color Diamonds autor Eden Rachminov uvádí, že existuje 48 miliard barevných kombinací růžové, žluté a modré barvy. Jak je zřejmé, není sestavení konkrétního ceníku pro barevné diamanty možné. Jejich cena se zkrátka řídí cenou tržní v závislosti na nabídce a poptávce. Našim klientům vždy rádi zhotovíme rešerši naší nabídky, pro opodstatnění nabízené prodejní ceny. Nicméně absence ceníku je bezpochyby pro neodborníka stinnou stránkou investování do barevných diamantů. Toto negativum minimálně vyrovnává hlavní přednost barevných diamantů a tj. jejich nesmírná vzácnost spojena s výrazným nárůstem ceny, který je u některých barev i mnohonásobný v porovnání s diamanty bezbarvými. Některé barevné kombinace jsou natolik vzácné, že zkrátka nejsou v daném času vůbec dostupné. Pro představu sestavení zásilky barevných diamantů na obrázku výše (fotografie je z 16. června) nám ve spolupráci se zahraničními partnery zabralo déle než 2 měsíce.


Související produkty z naší nabídky


Barva diamantu může být vyprodukována i uměle za pomoci moderní technologie. Je samozřejmé, že tyto diamanty mají nesrovnatelně nižší hodnotu, avšak přítomnost technologické úpravy je pro neodborného hodnotitele nemožné identifikovat. Je proto nezbytně nutné nakupovat barevné diamanty pouze s mezinárodně uznávaným certifikátem, kde je případná technologická úprava vždy zmíněna. VVDiamonds nabízí všechny diamanty pouze včetně mezinárodních certifikátů.

Zajímavost na konec: Méně než jeden atom boru na jeden milión atomů uhlíku má za následek modré zbarvení diamantu.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?