Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

JAK VYBRAT DIAMANT


Pokud jste se rozhodli přečíst tento článek, nejspíše máte v úmyslu zakoupit diamant, možná požádat svou přítelkyni o ruku nebo výhodně uložit své volné finanční prostředky. Teď velmi pravděpodobně začnete na internetu pátrat, v čem se od sebe jednotlivé diamanty liší a podle čeho se určuje jejich kvalita a cena. Cílem tohoto článku je pomoci Vám zorientovat se v jednotlivých specifikacích diamantu, abyste si mohli vybrat kámen, který naprosto odpovídá Vašim představám.

U diamantů se posuzují čtyři základní parametry, které se souhrnně označují jako 4C.

Jedná se o brus (anglicky Cut), dále pak váhu (Carat), čistotu (Clarity) a barvu (Color). Odtud tedy pochází označení 4C, které má zásadní vliv právě na cenu diamantu na trhu.

Ačkoliv mohou být u diamantu uvedeny i další údaje (jmenovitě například: fluorescence, typ certifikátu, rozkreslení vnitřních inkluzí a podobně), většina odborníků se řídí hlavně pravidlem 4C.

přírodní diamant 1.07ct kulatého briliantového brusu

Brus / Cut

Pro krásu diamantu je klíčový právě jeho výbrus. Pokud totiž brousíte diamant, upravujete jeho proporce, symetrii a lesk. Tyto charakteristiky jsou rozděleny do pěti stupňů, z nichž nejkvalitnější brusy diamantu se označují jako EXCELLENT, o něco méně kvalitní pak jako VERY GOOD, dále pak GOOD, FAIR a POOR.

Je samozřejmě logické, že například cena briliantu, který bude označen jako „VERY GOOD“ nebo dokonce „EXCELLENT“ bude diametrálně odlišná od briliantu s označením „POOR“.

excelentní brus diamantu
slabý brus diamantu
dobrý brus diamantu

Dva zmíněné nejvyšší stupně „EXCELLENT“ a „VERY GOOD“ jsou investičně vhodné. Stupeň „GOOD“ stále poskytuje pro osazení do šperku značnou brilanci, která je pro neodborníka od nejvyššího stupně nerozeznatelná.

Z hlediska tvaru je možné vybrousit diamant do mnoha podob. Jedná se o již zmíněný kulatý briliant, čtverec neboli princess, marquise, ovál, srdce, kapku neboli pear, emerald, cushion, radiant a jiné.

Brilianty jsou cca. o 30% hodnotnější, neboť při vybroušení vzniká větší množství odpadu.


Hmotnost / Carat

Karát u drahých kamenů je jednotkou hmotnosti. Nejsnáze si karát představíte tak, když si jej převedete na jednotky, které znáte a používáte je v běžném životě. V takovém případě platí, že 1 karát se rovná 200 miligramům tedy 0,2 gramu běžné hmotnosti. Hodnota diamantu s narůstající hmotností roste exponenciálně.

Zkrátka za dva 0.50ct diamanty nelze pořídit 1.00ct diamant stejné kvality.

Tabulka hmotnosti/velikosti diamantů

Tabulka hmotnosti a velikosti diamantů

Čistota / Clarity

Jelikož je diamant přírodní produkt, většina v sobě má jistou stopu svého vzniku a historie. Čistota diamantu tedy vyjadřuje, jak je například samotný briliant vnitřně čistý.

Podle čistoty se diamanty dělí na bezvadné (FLAWLESS a INTERNALLY FLAWLESS), diamanty s velice, velice mírnými inkluzemi (VVS1 a VVS2), diamanty s velice mírnými inkluzemi (VS1 a VS2), diamanty s mírnými inkluzemi (SI1, SI2 a případně SI3) a diamanty s jasnými inkluzemi (I1, I2 a I3).

I zde logicky platí, že čím méně vnitřních vad (tedy čím více se diamant blíží k bezvadnému stavu), tím bude ve finále dražší. Ukázku jednotlivých čistot diamantu naleznete ve článku: Čistota diamantu

Ukázka vybraných čistot diamantu

Ukázka vybraných čistot diamantu

Barva / Color

Barva je u přírodních diamantů velmi různá. Pokud diamant vznikl za dokonalých podmínek, je bezbarvý a právě tyto diamanty jsou velmi ceněny. Můžete se však setkat s celou škálou barev od lehce nažloutlých přes oranžové, fialové, zelené, růžové nebo modré aj.

Barva diamantu se určuje podle barevné stupnice, kterou založil institut GIA (Gemological Instiute of America). Podle této stupnice se diamanty dělí dle míry zabarvení od písmene D po písmeno Z, přičemž diamanty spadající do kategorie „D“ jsou naprosto perfektní a bezbarvé. Postupně se dle abecedy až do písmene Z diamanty zabarvují do žluté či hnědé barvy.

ukázka odstínů diamantů

Diamanty sytějších barev než písmeno Z jsou označovány jako FANCY (barevné diamanty) a vyjma hnědých, černých, šedivých a slabších odstínů žluté barvy i mnohonásobně překračují hodnotu bezbarvých diamantů (např. diamanty modré, růžové aj. barvy).

Podrobnější informace, ale i fotografie jednotlivých stupňů barvy naleznete ve článku: Barva diamantu